Ansvarlig - Bekkenbunn


Helle Strømme Val

Bekkenbunn

Bekkenbunnen er en gruppe muskler som ligger som en trampoline i bunn av bekkenet. Disse musklene har en viktig funksjon i å holde underlivsorganer oppe og for kontinens, samtidig som at de også kan bidra til ulike smertetilstander. Bekkenbunnen kan og bør trenes på lik linje som andre muskler i kroppen, men det kan være vanskelig å vite om man gjør det riktig. Dette kan en undersøkelse av muskulaturen i bekkenbunnen bidra til.

En vaginal undersøkelse er beste måte å kartlegge bekkenbunnsproblematikk og legger grunnlaget for videre tiltak og oppfølging. 

Fysioterapeut Helle har spesialkompetanse på bekkenbunn og utfører vaginale undersøkelser. 

Eksempler på problematikk som hun undersøker og behandler:

  • Urininkontinens
  • Underlivsprolaps
  • Tyngdefornemmelse i underlivet
  • Fødselsrift
  • Etterfødselsjekk

Ved en vaginal undersøkelse av bekkenbunnen undersøker vi blant annet:

  • Om du kan aktivere bekkenbunnen
  • Avspenningsevne i bekkenbunnen
  • Styrken, utholdenheten og reaksjonsevnen i bekkenbunnen

Kort om hvordan en undersøkelse av bekkenbunnen foregår: 

Det vil starte med en trygg og god samtale for å få frem den nødvendige informasjonen og innsikten rundt dine plager. Vi går gjennom hvordan bekkenbunnen fungerer og hvordan en muskelsammentrekning gjennomføres.

Deretter følger en vaginal undersøkelse. Det undersøkes for eventuelle fødselsskader og fremfall. Det viktigste som undersøkes er om du kan aktivere og bruke bekkenbunnsmuskulaturen. Dette gjøres ved kjenne med en finger i skjeden. Når vi vet at du kan aktivere og bruke musklene, kan vi teste styrken og utholdenheten. Dette gjøres ved bruk av manometri, hvor en liten ballong på størrelse med en ballong føres inn skjeden. Denne gir oss tall og en graf på både styrken og utholdenheten din, og gjør det lettere å sammenligne ved senere testing.

Undersøkelsen er svært skånsom sammenlignet med en gynekologisk undersøkelse, og er ikke smertefull. Den blir gjort på flat benk og med håndklær som dekker hoftene. Det brukes ikke spekulum og det er kun bekkenbunnsmuskualturen (nederste del av skjedeveggen) som undersøkes.

I noen tilfeller vil det også være nødvendig å utsette en vaginal undersøkelse grunnet smerter eller etter pasientens eget ønske. 

Undersøkelsen kan utføres under graviditet, men vent til 6 uker etter fødsel.